Rólam

"Fontos valamit jól csinálni, legyen az egy ház, amit felépítek, vagy gyermekek, akiket jól nevelek, ezernyi érték van, lényeges, hogy tudjak örömmel, szeretettel élni, létrehozni, teremteni valamit. Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de az alkotó azért alkotott minket a saját képére, hogy mi is alkossunk - gondolom én."

Polcz Alaine

Cukrot adnék annak a madárnak ... azt hiszem itt kezdődött


Kislány korom óta elvarázsol a művészet és a kézművesség. Korán elkezdtem érdeklődni a kreatív textilművesség és a különböző színek és anyagok iránt. Szeretek kötni, horgolni, szőni, gobelin hímzéseket készíteni. Úgy érzem a textilművészet áll hozzám a legközelebb. Pár éve fedeztem fel ezt az eredetileg amerikai szőnyegkészítési technikát. Egy pillanat alatt ejtett rabul. Amy Oxfrodtól az Oxford punch needle feltalálójától és Kelly Wrighttól tanultam. Minél több időt töltöttem el vele annál inkább elbűvölt és egyre jobban beleszerettem. Így az is egyértelmű volt számomra hogy elvégezzem az amerikai képzést és hivatalos Oxford Punch Needle oktató legyek (Certified Oxford Instructor). Tagja vagyok az amerikai Tradicionális Szőnyegkészítő Művészek Egyesületének – ATHA (Association of Traditional Hooking Artists) és az Oxford Punch Needle Oktatók Szövetségének (Oxford Punch Needle Instructors Guild).


Szeretem kézzel fogni az anyagot, más tapintása van a színes fonalaknak – így kelnek életre. Csak természetes anyaggal, gyapjúval dolgozom. Olyan ez mintha a természetből vennénk egy darabot a kezünkbe és azt formáznánk, öntenénk egy alkotásba.
A ma már gyakran használt slow art lényege hogy engedem, hogy hasson, beengedem a természetet, mint amikor az erdőben a végtelen természethez kapcsolódhatunk: talpunk a földön, kezünkkel megérintünk egy falevelet, orrunkban érezzük az illatot, a szelet és a napsütés simogatását a bőrünkön, szemünkkel pedig a csodálatos színeket és formákat. Ez mind természetes, organikus és tele van energiával.

A punch needle technika olyan mintha a fonallal festenénk.

A szövéshez, gobelinezéshez, vagy keresztszemes kézimunkákhoz hasonlítva, itt tényleg festhetünk, mert nem kell szögletes, vagy átlós vonalakban haladunk, szabadon használhatjuk az eszközt, úgy mint az ecsetet. Már a minta tervezése, rajzolása, a fonal és a színek választása is a szabadság és az alkotás élményét adja.